Presentation

Smuggler´s (1994)


Bakom prefixet Smuggler står Boel J Hultén, boendes med man, katter och en cocker spaniel, i Uppsala. Smugglers är en småskalig uppfödning, med avsikt att våra katter främst ska få vara familjemedlemmar.

Vår uppfödning


Första britten flyttade in 1993, och stamnamnet registrerades 1994. Jag testar mina avelshonor för PKD och HCM (genetiskt nedärvda sjukdomar), vid behov testar jag även blodgrupp. Jag arbetar även i enlighet med djurskyddslagen (§ 16 om godkännande för kattuppfödning). Min avelspolicy är att arbeta för genetisk spridning inom rasen Brittisk korthår, med så lite linjeavel som möjligt. Samtidigt som jag strävar efter att avla fram katter efter brittens standard. Alltså snygga, sunda och trevliga katter.

Alla kattungar registreras i SNRF (WCF). Sedan starten har kattungar av diverse kulörer fötts hos mig. Främst koncentrerar jag mig på solida - med förkärlek till dilutionsfärger (blått, lila, creme), där även sköldpaddsfärgen har en särskild plats i våra hjärtan. Dels för att vår första hona var padda men även för att de ger sån härlig färgutdelning i sina kullar.
Katterna och huset

Hemmaboende är Lillen (blåcreme)numera kastrat, Hulda ( svartskölpaddspotted ). Alla födda efter en avelslinje vi jobbat med sedan 1995, och alltså känner väl vid det här laget. Den första katten Alice var född 1993 och urmodern till den linje jag jobbar med. Ibland sparar jag honor för en kull på foder om de ser lovande ut hos bekanta, ibland resulterar det i en kull, ibland inte. Detta gör att jag kan hålla antalet katter hemma lagom många, samtidigt som jag kan vara kräsen i urvalet av avelsdjur. 201912 åkte vi över till Finland och hämtade hem Rhinestone´s Blue Hawaii ( Ella-Märta)och på hemvägen över Stockholm hämtade vi upp Joy Division´s Tjorven. Tjorven ( eller Kajsa ) är från våra linjer som vi på så vis fick tillbaka in i vårt avelsarbete igen. Dom bägge damerna har blivit dom bästa av vänner i och med att dom fått växa upp tillsammans.
Katterna delar även hushåll med cocker spanieln Rut. De kullarna som föds, gör det i vardagsrummet. Därför är de är såklart vana vid alla upptänkliga ljud som förekommer i ett hushåll (tv, dammsugare, besökare osv.). Då jag bor på landet får de vuxna katterna gå ut under övervakning, främst på sommarhalvåret. Britter har den bekväma vanan att inte gå särskilt långt från huset.

Våra katter bor hos oss som familjemedlemmar och har tillgång till alla ytor utom sovrummet.

Kuriosa


Den första honan var Avalon´s Alice, blåcreme född 1993, hon blev nästan 19 år gammal. En väldigt söt cobby hona med fantastisk päls. Dessutom var hon en avelshona av kvalitet. Ur hennes första kull med Magic' Easy to Love placerades det ut två honor på foder. Olga och Olivia som framgångsrikt deltog på utställningar. Innan dessa damer fick dra sig tillbaka tog vi en kull på Olivia.

I samband med Alice sterilisering flyttade Inthosani´s Nefertari in hos oss. Skrållan var av en helt annan typ. Troligen har hon varit ekorre i ett tidigare liv? Hon har fått både snygga och trevliga barn, de verkar alla ärva mammas förkärlek för apportering och höga höjder. En av Skrållans döttrar (Grace) var utplacerad på foder och fick en kull ungar. Tyvärr uppstod missämja mellan de hemmaboende katterna och Skrållan blev väldigt arg. Därför fick hon flytta till ett hem som ensamkatt och mår där mycket bättre.

När Olivias barnbarn Lejonkungen´s Kiaara fick en kull kattungar var det en liten creme flicka som inte gick att motstå. Osedd köptes hon in och hämtades. Sigrid eller Lucy af Lokehus som hon heter uppfyllde verkligen alla våra förväntningar och mer därtill. Att hon är släkt med Alice är påtagligt. Sigrid fick två kullar innan hon tyvärr fick bli kastrat, då båda kullarna föddes via snitt av oklar anledning. Lovis föddes i första kullen och hon brås inte alls på sin mor - hon fick stora, friska kullar som hon föder helt utan hjälp, sju i första kullen, åtta i andra osv. Efter henne har vi sparat Ayla och sedan Aylas dotter Hulda. Därefter kom Huldas dotter Billi att stanna och året efter så föddes Jamaica som är helsyster till Billi med samma föräldrar. Nu var det lite trångt här hemma så Jamaica bor hos vår fodervärd.