Att köpa katt

Varifrån du än väljer att köpa din katt är det vissa saker som skall medfölja

  • REGISTRERINGSBEVIS / Stamtavla : visar vilka kattens föräldrar är, födelsedatum och ev. AVELSFÖRBUD etc. Har katten ett avelsförbud? Varför har den det, be gärna att få det skriftligt i köpekontraktet.  Som antingen utfärdas av IDP eller SVERAK.
  • KÖPEKONTRAKT : Skall innefatta kattens namn, reg.nr, pris, handpenning osv. (läs gärna på Sveraks hemsida www.sverak.se ) , alltså detsamma som kvitto. Har du och din köpare särskild överenskommelse, be att få det skriftlig (tex. Foder, krav på en avkomma...)
  • VACCINATIONSINTYG : En kattunge ska vaccineras mot minst kattpest, vid 8 samt 12 veckors ålder. Vanligtvis är kattunge vaccinerad en gång, beroende på leverans ålder. Kan även stå på stamtavlan.
  • AVMASKNINGSDATUM ,: en katt bör vara avmaskad strax före leverans. Ett datum kan vara bra att få uppskrivet, då avmaskning inte bör ske för tät. (Medicinen är ganska stark, särskilt för små kattungar).
  • VETERINÄRBESIKTNINGS INTYG med U. A: som kommentar på alla delar (utan anmärkning) samt normal hull i allmäntillstånd, oavsett om det är en ”smal” eller ”tjock” ras.
  • Dessutom anser vi att parningen bör ha skett efter HCM och PKD fria föräldrar. Är katten testad finns resultatet på papper, be gärna att få se detta, det uppskattas av uppfödaren, särskilt om du tänkt avla på din katt!


Dessutom är det rekorderligt av uppfödaren att anteckna fodersort och kattsands typ.

VÅRA KATTER

Levereras med alla ovanstående dokument. D.v.s
- Stamtavla
- Köpekontrakt
- Vaccinationsintyg
- Uppgifter om avmaskningsdatum
- Veterinärsbesiktningsintyg
- Uppgifter om föräldradjurens HCM/PKD status
- Foder och kattströ uppgifter.

De har alla en egen mapp, och vi försöker maila foton under uppväxten. Så länge de bor hos oss gäller vår egen uppfödarförsäkring, och dom får med sig sin egen försäkring som gäller efter leverans. Vi anlitar Agria som försäkringsbolag men man får naturligtvis byta bolag om man vill så. 

Vi nyttjar WCF’s köpekontrakt, samt registrerar våra katter där (det är dock lätt att registrera över dem till SVERAK om man så önskar).  Vi försöker skicka med ett litet flytta hemifrån paket när katten flyttar och vi klipper även klorna i samband med leverans.Våra kattungar får flytta ifrån tolfte veckan i enlighet med vår klubbs regler. Ibland väljer vi dock att hålla kattungarna någon eller några veckor längre om de inte verkar tillräckligt mogna, särskilt om de blir ensamkatter. Detta beror på att under vecka åtta till tolv har kattungen sin sociala utveckling, och behöver umgås med syskon och mor.
Kattungarna utsätts för alla de vardagliga saker som sker i ett hem samt är hundvana. De har fått provat på lite olika sorters strö och fodertyper. Vi ger dem så mycket uppmärksamhet det bara går för att de senare skall bli så trygga och sociala som vi förväntar oss.

Vi säljer inga katter per mail! Vi vill träffa de som köper katten i person, gärna flera gånger. Däremot tar vi inte emot besökare första veckorna, då kattungarna inte heller är så mycket att se :).

Å´ självklart har du vårat stöd HELA kattens liv i den mån som önskas!